De politie heeft vorig jaar in Zutphen 152 weggebruikers aangehouden omdat ze onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur waren gekropen, of omdat ze zich weigerden te laten testen. Dat zijn er beduidend meer dan in een gemiddeld jaar.
Uit onderzoek van Fonds Slachtofferhulp blijkt dat driekwart van alle Nederlanders een zerotolerancebeleid voor alcohol achter het stuur wil. De norm, nu nog twee glazen alcohol, moet naar nul, vinden deelnemers aan een enquête uitgevoerd door Ipsos I&O. Elk jaar overlijden 75 tot 140 mensen door alcoholgebruik in het verkeer, en nog eens duizenden raken gewond.
Fonds Slachtofferhulp pleit voor een alcoholslot voor veelplegers. Minister Madlener van Infrastructuur laat momenteel de herinvoering daarvan onderzoeken. Tot tien jaar geleden bestond het alcoholslot al, totdat het systeem werd stopgezet door de Hoge Raad en de Raad van State.
Wie betrapt wordt met alcohol of drugs achter het stuur kan verplicht worden gestuurd naar het CBR voor een extra cursus. In heel Gelderland zijn afgelopen jaar 1283 mannen en 268 vrouwen op cursus gestuurd voor rijden onder invloed. De jongste deelnemers waren vier mannen van 16 of 17 jaar, en de oudste waren vijf mannen en één vrouw tussen de 75 en 84 jaar.
Van alle inwoners van Gelderland die vorig jaar onder invloed van drugs reden, werden er 866 aangemeld voor een cursus, waarvan 805 mannen en 61 vrouwen. De leeftijden van deze groep varieerden van 18 tot 24 jaar tot 50 tot 64 jaar.