Andreas Burnier: Een Pionier in Gender en Identiteit in de Literatuur

26 feb , 12:31 Nieuws
image 24 674486d66c035

Andreas Burnier: Een Pionier in Gender en Identiteit in de Literatuur

In het roerige tijdperk van de jaren 60 en 70, waar thema’s als gender en identiteit zelden werden aangesneden in de literaire wereld, stak een moedige auteur boven het conservatieve landschap uit: Andreas Burnier, het pseudoniem van Catharina Dessaur (1931-2002).

Controversiële Onderwerpen

Andreas Burnier doorbrak taboes door thema’s aan te snijden die in die tijd als schokkend werden beschouwd, zoals vrouwelijke homoseksualiteit en transgender-gevoelens. Haar werk was baanbrekend, en haar moed om deze controversiële onderwerpen te belichten, maakte haar een ware pionier.

Invloed op Feministische Stroming

Burnier wordt geassocieerd met de tweede feministische golf die in de late jaren 60 opkwam en de discussie over de positie van vrouwen in de maatschappij op gang bracht. Als hoogleraar criminologie aan de Universiteit van Nijmegen droeg ze bij aan het vergroten van het bewustzijn over gendergelijkheid.

Lezing en Biografie

Haar leven en werk staan centraal in een aankomende lezing, gepresenteerd door Elisabeth Lockhorn, auteur van de bekroonde biografie 'Andreas Burnier, Metselaar van de Wereld'. Lockhorn heeft ook een bloemlezing van Burniers poëzie samengesteld, getiteld 'Het Komt Goed', waar tijdens de lezing aandacht aan wordt besteed.

Soroptimist Club Zutphen

De lezing wordt georganiseerd door de Soroptimist Club Zutphen, die zich inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes wereldwijd. De opbrengst van het evenement gaat naar het project Kamers met Aandacht, dat jongeren helpt bij de overgang van de jeugdzorg naar zelfstandig wonen.

Evenement Details

De lezing vindt plaats op 7 maart van 19.30 tot 22.00 uur in de Bibliotheek van Zutphen aan het Broederenkerkplein 2. De toegangsprijs bedraagt 15 euro per persoon. Aanmelden is mogelijk via de website van de bibliotheek.